פרס שזר לחקר תולדות ישראל
פרס שזר לחקר תולדות ישראל
קול קורא
הגשת מועמדות לפרס שזר
לחקר תולדות ישראל לשנת תשפ"ה
מרכז זלמן שזר מעניק את "פרס שזר לחקר תולדות ישראל" לספר מקורי שיצא לאור בעברית, שאינו תרגום של פרסום קודם, העוסק בתולדות עם ישראל מימי המקרא ועד לעת החדשה, אשר התפרסם בשנתיים שלפני מועד הענקת הפרס.
גובה המלגה: 25,000 ש"ח.
הספר יוגש בארבעה עותקים (שלא יוחזרו) למרכז זלמן שזר, ת"ד 4087, ירושלים, 9104002. יש לציין אם כתב היד או הספר זכו בפרס אחר. בנוסף, יש למלא את הטופס המקוון שלהלן.
תאריך אחרון להגשת המועמדות: ג' בסיוון ה'תשפ"ה; 30.5.2025.
בכל שאלה ניתן לפנות לאהרון: [email protected]
הזוכים

נימוקי הבחירה בספרו של ד"ר תום נבון
בדיו אדומה: פרשנויות מרקסיסטיות של ההיסטוריה היהודית
פרס שזר לחקר תולדות ישראל לשנת תשפ"ד מוענק לד"ר תום נבון, על ספרו בדיו אדומה: פרשנויות מרקסיסטיות של ההיסטוריה היהודית. הספר מנתח ניסיונות של כעשרים אינטלקטואלים יהודים הבאים מתנועות אידאולוגיות שונות, ממגוון ארצות ודוברי שלל שפות – בעיקר במהלך המחצית הראשונה של המאה העשרים – לכתוב היסטוריה יהודית מנקודת מבט מרקסיסטית.
חשיבותו ותרומתו של הספר חורגות מן הרושם העולה מכותרת המשנה, שכן הדיון בכתביהם של ההיסטוריונים היהודים המרקסיסטים ארוג בהקשר היסטורי והיסטוריוגרפי רחב. יתר על כן, הסקירה והניתוח של החיבורים, שרבים מהם נחשפים בספר לראשונה, משולבים בדיון בסוגיות מרכזיות בתולדות היהודים מימי קדם עד ימינו, כגון: האם היהדות ההיסטורית הייתה לאום או מעמד? כיצד נוצר העם היהודי? מה מקורו של המונותאיזם היהודי? מהו תפקיד הדת בהיסטוריה היהודית ומדוע נוצרו במסגרתה זרמים דתיים שונים, כמו החסידות? היש לראות ביהדות לאומיות, ואם כן – ממתי ומדוע? בימים אלה, ובכלל, אי אפשר שלא להידרש לשאלה, מה מקור השנאה והרדיפות כלפי היהודים לאורך ההיסטוריה, ומהו הקשר שלהן לאנטישמיות המודרנית? ומעל לכול מרחפת השאלה: האם ההיסטוריה היהודית ייחודית או שחלים עליה כללים אוניברסליים?
הספר מגולל היסטוריה של מנוצחים ושל היסטוריוגרפיה מנוצחת. ראשית, הפרוגנוזות שהועלו בחיבורים הנסקרים בספר לא עמדו על פי רוב במבחן המציאות; שנית, חיבורים רבים שהציעו פרשנויות מרקסיסטיות להיסטוריה היהודית, כמעט אבדו בתהום הנשייה, עד שבא נבון וגאל אותם מן השכחה; ושלישית, סופם של אחדים מכותבי החיבורים הנדונים בספר היה טרגי – מקצתם נספו בשואה, אחרים נרצחו בידי שלטון האימים הסובייטי. חשיבותו של הספר אינה מסתכמת אפוא בניתוחים היסטוריוגרפיים, אלא נובעת גם מאפיון המחברים שנבון משכיל למקם אותם ואת הגותם בהקשר היסטורי עשיר, תוך מתן תשומת לב להיבטים חברתיים, רעיוניים וארגוניים. החידוש הבולט והחשוב המובא בספר הוא, שההיסטוריוגרפיה היהודית המרקסיסטית נוצרה בזיקה הדוקה ללאומיות היהודית, והיא עצמה בעלת היבטים לאומיים מובהקים.
ד"ר תום נבון זיכה את קוראיו בספר גדוש מידע, ניתוחים מעמיקים, השוואות ותובנות מקוריות. הספר ממלא חלל בהיסטוריוגרפיה היהודית, בהציגו זרם היסטוריוגרפי שנעדר עד כה כמעט לחלוטין מן המחקר. הוא גואל מן השכחה את ההיסטוריונים שהשתייכו לזרם זה וחושף בפני הקורא את מחקריהם שראו אור בשפות שונות ולא תורגמו לעברית, במקרים רבים אף לא לאנגלית. את כל זאת עשה נבון בכתיבה רהוטה, בסגנון קולח ובעברית משובחת.
בשל תרומתו החשובה של הספר לחקר ההיסטוריה וההיסטוריוגרפיה היהודית, החלטנו להעניק לד"ר תום נבון את פרס שזר לחקר תולדות ישראל לשנת תשפ"ד.
חברי ועדת הפרס: פרופ' אביבה חלמיש (יו"ר), פרופ' דוד אסף ופרופ' אסתר מאיר גליצנשטיין

זוכה פרס שזר בשנת תש”פ

זוכת פרס שזר לשנת תשע"ח

זוכת פרס שזר לשנת תשע"ו

זוכה פרס שזר לשנת תשע"ה

זוכה פרס שזר לשנת תשע"ד

זוכה פרס שזר לשנת תשע"ג

זוכת פרס שזר לשנת תשפ"א

זוכה פרס שזר לשנת תשפ"ג

זוכה פרס שזר לשנת תשפ"ב